Peskarenje

Šta je peskarenje?

Peskarenje ili peskiranje predstavlja najbolji način uklanjanja farbe i korozije sa površina i njihovu pripremu za nanošenje zaštitnih materijala, boje, odnosno termičku obradu. Ovaj postupak fukcioniše tako što abraziv pod jakim pritiskom vazduha udara o površinu koja se tretira i tako podiže boju, nečistoće i druge naslage koje se nalaze na površini. Ovaj tretman se takođe koristi za uklanjanje ogrebotina sa metalnih površina. Peskarenje se kao metod čišćenja koristi već 150 godina.

PESKOMAT-TT već dugi niz godina uspešno obavlja poslove peskarenja u različitim oblastima i možemo slobodno reći da je iza nas ogromno iskustvo u ovom poslu.

Želite da nas angažujete?

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju ili Vam je potrebno više informacija o našim uslugama iz oblasti peskarenja, budite slobodni da nas pozovete, dostupni smo svakog dana od 07 do 18 časova.

Materijal i oprema za peskarenje

Za obavljanje postupka peskarenja potrebne su tri glavne komponente: vazduh, oprema za peskarenje i abraziv, odnosno medij za peskarenje. Za postizanje pritiska koriste se komprimovani vazduh ili centrifugalni točkovi, dok kao abraziv mogu da se koriste različiti materijali, od najabrazivnijih kao što su pesak i metalne čestice, nešto manje abrazivnih kao što su čestice stakla ili proizvod dobijen od prirodnih ostataka, a kao najmanje abrazivno sredstvo koristi se industrijska soda bikarbona. Nakon peskarenja, površina se tretira neabrazivnim sredstvima i tada je potpuno spremna za nanošenje novog sloja farbe.

Primena peskarenja

Peskarenje se primenjuje u skoro svim industrijskim granama, od brodogradilišta i automobilske industrije, do građevinarstva, industrije stakla, gumarske industrije. Takođe, ovaj način čišćenja neophodan je i u prehrambenoj, hemijskoj i drugoj proizvodnoj grani i koristi se za održavanje raznih tehnoloških procesa.

Istorijat

Čišćenje pod pritiskom uz pomoć abraziva patentirao je 1870. godine Bendžamin Ču Tilman, američki vojnik i pronalazač iz Pensilvenije. Njegova ideja se navodno javila kada je tokom službovanja u pustinji, video šta je peščana oluja uradila prozorima. Tilmanov kabinet za peskarenje, koji je koristio pesak i vodu u kombinaciji sa visokim pritiskom, bio je revolucionarno otkriće koje je brzo prepoznato kao pravo rešenje za industriju.